Citronsrisotto


Ingredienser
6 dl arborioris
cirka 20 dl varm grönsaksbuljong
3 dl vitt vin
3 schalottenlöka6 dl arboriorisr
1-2 vitlöksklyftor
1-2 citroner, skal samt saft, gärna ekologiska
cirka 50 g smör
oliv- eller rapsolja
200 g parmesanost
6 dl arborioris
cirka 20 dl varm grönsaksbuljong
3 dl vitt vin
3 schalottenlöka6 dl arboriorisr
1-2 vitlöksklyftor
1-2 citroner, skal samt saft, gärna ekologiska
cirka 50 g smör
oliv- eller rapsolja
200 g parmesanost
- Hacka löken och stek i smör samt eventuellt lite olja, tills blank, löken skall inte få färg.
- Tillsätt riset, rör om några minuter på svag värme så att riset steks lite grann.
- Tillsätt vinet, rör hela tiden till vinet nästan absorberats.
- Mata riset med varm buljong, första gången med ett par deciliter sedan cirka 1 dl i taget. Buljongen skall sugas upp av riset medan du rör och fyller på eftersom.
- Tillsätt rivet citronskal efter 10-15 minuter. Tänk på att tvätta citronerna ordentligt innan.
- Riset skall ha en kärna kvar och vara krämigt när det är klart, räkna med 20-30 minuter. Tillsätt citronsaft från 1 citron, samt några klickar smör och riven parmesan. För fylligare risotto kan man tillsätta någon matsked grädde eller mascarpone. Låt risotton vila lite och sätta sig.